Brood bakken is voor de meeste thuisbakkers niet bepaald een koud kunstje dat ze even in één dag onder de knie hebben. De perfecte broden die je bij de ambachtelijke bakker in de schappen ziet liggen, zijn stuk voor stuk gemaakt door professionele bakkers die hier jarenlang voor hebben gestudeerd. Het is dan ook niet zo vreemd wanneer jouw zelfgemaakte brood hier absoluut niet op lijkt zodra het uit de oven komt. Hieronder vier veelgemaakte fouten van thuisbakkers tijdens het brood bakken. Lees snel verder!
Fout 1: het recept wordt niet goed gelezen
Het eerste wat al fout kan gaan, is het lezen van het recept. En dan bedoelen we niet alleen dat er fouten worden gemaakt in het afwegen van de hoeveelheden, maar vooral ook in de werkwijze. Zo zal een professionele bakker de gist en het zout altijd apart van elkaar houden. Hij of zij weet, uit ervaring of ergens in een studieboek gelezen, dat gist en zout geen goede maatjes zijn. Wanneer je het zout rechtstreeks op de gist gooit, sterft de gist namelijk af en zal het maar weinig meer voor jouw zelfgemaakte brood kunnen betekenen. Kortom: lees het recept eerst aandachtig door om fouten te voorkomen.
Fout 2: er wordt te kort of juist te lang gekneed
Ook bij het kneden zien we het vaak verkeerd gaan. Aan de ene kant moet het deeg lang genoeg gekneed worden om de gluten te activeren, maar aan de andere kant moet het kneden ook weer niet te lang duren. Wanneer je te lang kneedt, kneed je het deeg als het ware ‘dood’. Wat er dan eigenlijk gebeurt, is dat je het zojuist opgebouwde glutennetwerk weer kapot maakt. En dat wil je niet. Kortom: kneed net zo lang tot je een mooi dun vliesje van het deeg kunt trekken en stop dan ook meteen.
Fout 3: rijstijd verkorten met extra gist of hogere temperatuur rijskast
Je hebt vast al wel eens gehoord van de uitspraken ‘hardlopers zijn doodlopers’ en ‘haastige spoed is zelden goed’. Ongeduldigheid is een slechte eigenschap wanneer je een mooi en lekker brood wilt bakken. Deze ongeduldigheid kan op meerdere manieren tot uiting komen. Bijvoorbeeld door het verhogen van de temperatuur van de rijskast of het toevoegen van extra gist aan het deeg om de rijstijd te verkorten. Bij het bakken van brood is het juist beter om de rijstijd wat langer te houden. Zo heeft het deeg mooi de tijd om zich goed te ontwikkelen. Het resultaat: een veel lekkerder, smakelijker, voedzamer en luchtiger brood.
Fout 4: bij het opmaken wordt teveel bloem of olie gebruikt
Tijdens het opmaken gebruiken bakkers vaak bloem of olie om te voorkomen dat het deeg aan de werkbank blijft plakken. Wees hier echter niet te scheutig mee, want teveel bloem of olie leidt ertoe dat het deeg van binnen niet meer goed aan elkaar wil plakken. Wanneer jouw brood als een gatenkaas uit de oven komt, is de kans groot dat je dus teveel bloem of olie hebt gebruikt tijdens het opmaken. Kortom: gebruik tijdens het vormen van het brood het liefst zo min mogelijk bloem of olie, tenzij het deeg echt heel plakkerig is.