Als je beslist om je woning op te frissen, zal een laagje verf goed van pas komen. In een mum van tijd zorgt een simpele laag al voor een volledig nieuwe uitstraling. Schilderen is dan ook een relatief makkelijke klus die je mits de nodige handigheid zelf kan uitvoeren. Anderen kiezen er dan weer liever voor om een professionele schilder in te schakelen om deze zorg uit handen te nemen. Het bespaart tijd, frustraties en de kwaliteit zal over het algemeen beter zijn.

Hoe dan ook zal je de juiste kleur verf moeten kiezen en dit is geen makkelijke klus. Er zijn veel punten om rekening mee te houden om een tint te vinden die naar je smaak is én nog eens in je interieur past. Je wil natuurlijk geen dure pot verf kopen die uiteindelijk niet mooi staat in de ruimte. Lees daarom onze handige tips wanneer je de juiste kleur wil kiezen voor jouw schilderwerken.

Maak geen overhaaste keuze

Het is belangrijk om niet overhaast te beslissen en goed stil te staan bij je keuze. Je wil misschien een ruimte neutraal laten en daarom wil je de eerste beste witte pot verf kopen. Dit is echter geen goed idee. Wit is niet gewoon wit en grijs is niet gewoon grijs. Er zijn veel nuances in de tinten: net zoals bij een lamp kan je warme of koele kleuren hebben. Binnen een kleur zijn er honderden variaties in ondertoon, afwerking en warmte. Beslis dus niet te snel!

Rekening houden met belichting

Onderschat de impact van licht op een muur niet. Let dus goed op de oriëntatie van de ruimte die je wil schilderen: staat deze naar het zuiden? Dan kies je best voor een blauwe ondertoon. Voor het noorden ga je best voor een warmere, rode ondertoon. Hou ook rekening met de lampen in de ruimte. Deze kan je echter wel makkelijk vervangen als het toch niet lijkt te passen bij de gekozen kleur.

Meubels

Naast de lichtinval is een ander belangrijk punt de meubels in de ruimte. Wanneer je niet van plan bent deze te vervangen, zal je rekening moeten houden met de grote elementen van de kamer: de zetel, de gordijnen, het tapijt… Veel mensen vinden dit echter moeilijk in te schatten, daarom kan een professionele schilder je hierbij helpen. Ze hebben inzicht in kleurentheorie en kunnen je advies geven op basis van je persoonlijke smaak. Je woning zal een mooi geheel worden door tinten te gebruiken die bij elkaar passen.

Warme versus koele kleuren

Zoals eerder vermeld kunnen kleuren warm of koel zijn; ze hebben een gevoelstemperatuur. Daarom kies je voor gezellige ruimtes best voor een warme tint, want deze zorgen voor rust en sfeer. Voor badkamers of bureaus daarentegen zijn koele tinten dan weer beter. Hun blauwe ondertoon bevordert focus en dynamiek. 

Tip: vergeet niet dat dezelfde kleur ook warm of koel kan zijn! Voor elke kleur bestaan er warme, koele en neutrale tinten.

Accentmuren

Trends zoals colorblocking vinden hun weg altijd terug. Zo werden in de jaren 60 allerlei felle kleuren met elkaar gecombineerd, zowel in kleding als in huis. Tegenwoordig zien we dit in woningen geïntegreerd onder de naam accentmuren. Hierbij worden de focuspunten van de ruimte in een felle of contrasterende kleur geverfd. Denk aan de muur van een schoorsteen, aan het hoofd van het bed, de plek achter spiegels of schilderijen… Kies dus voor een speelse, hedendaagse accentmuur om je ruimte tot leven te brengen. Het internet staat vol met voorbeelden van allerlei combinaties. Je kan ook zelf aan de slag gaan door gekleurde papieren voor je muur te houden of door een vakman in te schakelen voor kleuradvies. 

Online kleurentool

Er bestaan verschillende applicaties om je geheel tot leven te zien komen. Je kan bijvoorbeeld Photoshop gebruiken om de kleuren van je muren aan te veranderen en te kijken welke tinten bij je kamer passen. Het zal natuurlijk niet exact zijn, maar zo krijg je wel al een algemeen idee van de sfeer die verschillende kleuren in je kamer creëren en welke een no-go zijn.

Vakman

Als je 100% zekerheid wil kan je altijd beroep doen op een professionele schilder. Door hun vakkennis hebben ze inzicht in kleurtinten en de lichtinval van ruimtes. Daarnaast zal de algemene kwaliteit ook beter zijn door hun jarenlange ervaring. Ze beschikken over het juiste materiaal en expertise om jou een perfect afgewerkt resultaat te geven. 

Wanneer je van plan bent om te schilderen is het handig om onze tips in acht te nemen bij het kiezen van de juiste kleur. Twijfel je nog? Aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Op TrustUp.be vind je allerlei schilders die je kunnen helpen bij deze klus. Van kleuradvies tot de effectieve werken. Je kan verschillende offertes aanvragen en ze onderling vergelijken. Dan ben je zeker dat je de beste deal vindt voor jouw project.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen