De kleur van je muren kan een enorme invloed hebben op hoe je je voelt als je in je huis bent, dus is het belangrijk om de juiste kleuren te kiezen. Het kan een ontmoedigende taak lijken om een kleurenschema voor je hele huis te kiezen, maar met wat tips en trucs van binnenhuisarchitecten kun je het perfecte palet samenstellen dat zowel bij jou als je levensstijl past.

1. Begin met het kiezen van je favoriete kleur

Het eerste wat je moet doen als je aan je kleurenschema begint is de kleur kiezen die je het meest aanspreekt. Het hoeft niet per se een populaire kleur te zijn of een die iedereen mooi vindt, het gaat erom wat voor jou goed voelt en je een thuisgevoel zal geven.

2. Je kunt een warm of koel palet gebruiken

Bij het kiezen van kleuren voor je interieur, of het nu voor muren of accessoires is, is het algemeen aanvaard dat je ofwel een warm ofwel een koel palet aanhoudt. Als het kiezen tussen deze twee paletten je meer dan ooit in verwarring heeft gebracht, bedenk dan dat elk ervan elke tint kan omvatten, van helder oranje tot diep blauw en paars. Wat hier telt is niet alleen de tint maar ook de ondertoon. Met andere woorden, een koel palet neigt naar blauw en groen, terwijl een warm palet meer gele en oranje ondertonen heeft.

3. Zorg voor een verscheidenheid aan texturen in je kleurenschema

Een extra laag textuur aan je interieur toevoegen is niet alleen slim, maar zal het er ook veel geraffineerder en completer doen uitzien. Denk erover verschillende materialen op te nemen zoals fluweel of zijde voor kussens en bekleding, en ook hout en steen voor accessoires en meubels .

4. Probeer maximaal drie kleuren te gebruiken

Meer dan drie kleurige voorwerpen gebruiken kan overweldigend zijn, vooral als die kleuren erg fel zijn. Een gemakkelijke manier om een monochroom kleurenschema te maken dat toch opvallend oogt is door eenvoudig de toon te veranderen of tint van drie verschillende kleuren. Kies je bijvoorbeeld rood als dominante kleur voor je ruimte, probeer dan roze en paars te gebruiken als de ondertonen ervan.

5. Voeg een stoot kleur toe met accessoires

Wat binnenhuisarchitectuur zo leuk maakt is dat je alles als inspiratie kunt gebruiken om je kleurenschema te helpen bepalen. Als er een bepaald voorwerp in je huis is, zoals een oud schilderij of een vintage klok, dat je aanspreekt, zorg er dan voor dat het een plaats krijgt in je kamer door complementaire kleuren te kiezen . Om voorwerpen als deze nog meer visuele belangstelling te geven, introduceer je ze naast neutrale tinten en laat je ze op zichzelf schitteren.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen