Je auto is aan vervanging toe, maar je twijfelt waar je verstandig aan doet. Een nieuwe auto kopen of er toch één leasen? Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, is het belangrijk je in beide scenario’s te verdiepen. In dit artikel lees je welke voor- en nadelen het kopen ofwel leasen van een nieuwe auto heeft.

Welke soorten lease zijn er?

De bekendste vorm van autolease is waarschijnlijk ‘de auto van de zaak’, oftewel operational lease. Ook onder particulieren wordt auto leasen steeds populairder. In dat geval spreken we van private lease. Daarnaast is er ook nog financial lease, een leasevorm waarbij er sprake is van huurkoop. Bij deze vorm van leasen word je pas eigenaar van de auto als je de allerlaatste betaling hebt gedaan. Omdat huurkoop onnodig duur kan uitpakken, bespreken we deze vorm van leasen verder niet.

Voordelen van een auto leasen

Een auto van de zaak klinkt veel mensen als muziek in de oren, maar niet iedereen ‘krijgt’ een auto van de baas. Sommige mensen zullen dus gewoon zelf een auto moeten regelen. Geen zin om hier je spaarrekening voor aan te breken? Dan is private lease een goede optie. Bij deze vorm huur je een nieuwe of tweedehands auto van een leasemaatschappij tegen een vast laag maandbedrag. Ook kosten voor verzekeringen, wegenbelasting en reparaties zijn veelal inbegrepen. Je weet dus precies waar je aan toe bent.

Nadelen van een auto leasen

Steeds meer Nederlanders maken gebruik van private lease. Logisch, want voor veel mensen is het een voordelig alternatief voor kopen. Geld lenen om een nieuwe auto te kopen kost onderaan de streep vaak meer. Heb je echter genoeg spaargeld om de auto in één keer af te rekenen? Dan is kopen wellicht slimmer. Een leasecontract kan daarnaast een nadelige invloed hebben op het aanvragen van een hypotheek en je schadevrije jaren. Ook het vroegtijdig verbreken van een leasecontract kan flink in de papieren lopen. Tot slot kan private lease verhoudingsgewijs duur uitpakken bij weinig gebruik.

Voor- en nadelen van een nieuwe auto kopen

Je favoriete merk en model kiezen en zelf bepalen welke snufjes erin moeten. Een nieuwe auto kopen vraagt om een flinke investering, maar is dan wel helemaal naar wens. Soms kan het echter  wel even duren voordat de auto uit de fabriek komt. Te ongeduldig om hier op te wachten of is private lease niet aan jou besteed? Dan is er ook nog een derde optie: het kopen van een occasion.

Dit is een prima optie voor wie wel een auto wil bezitten, maar niet de hoofdprijs wil betalen. Gezien de lagere prijs is een lening vaak overbodig. Laat je daarnaast de auto op jouw naam zetten? Dan bouw je schadevrije jaren op, welke korting geven op de premie. 

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen