Soms heb je van die dingen die je in het dagelijks leven heel veel kunnen helpen of dit al doen. Deze dingen gaan meestal aan je voorbij, omdat je er zelf niet op let. Je bent er dan niet genoeg bij met je hoofd, je staat er niet bij stil. Dit gaat ook op voor een gasveer. Dat is niet gek, maar daar willen we wel verandering in gaan brengen! Waarschijnlijk zal het begrip gasveer je weinig zeggen. En dat is jammer, want deze kleine krachtpatsers kan je overal in en rondom je huis terugvinden. En de echte doe-het-zelvers weten dat simpele trucjes hun werk laten doen lijken op die van een professional. Daarom gaan we je wat vertellen over gasveren, de onbekende maar onmisbare hulpmiddelen die je overal kunt terugvinden. 

Wat is een gasveer?

Een gasveer bestaat uit een cilinder waarin een zuiger is gezet. In de cilinder is stikstof samengedrukt, wat voor een verende werking zorgt. In de zuiger zorgt een speciaal ventiel voor de demping van de beweging. Je kunt hiermee makkelijk iets open of dicht maken, zonder dat hierdoor een harde klap ontstaat. We snappen dat dit allemaal nogal vaag klinkt, maar hier gaan we verandering in brengen door je hieronder te vertellen waar je het in terug kunt vinden in je dagelijkse leven. Je krijgt zo een veel beter beeld bij wat het nu eigenlijk concreet is. 

Waar worden gasveren voor gebruikt?

Allemaal leuk en aardig, hoor ik je denken. Maar als je ze eenmaal herkent, ga je ze overal zien. Ze worden voornamelijk toegepast voor het tillen, heffen, of laten zakken van kleppen en zuilen. Denk maar eens aan de laadklep van een auto. De twee veertjes aan beide uiteinden zorgen ervoor dat jij met al het gemak de loodzware klep met één hand kan openen als je je boodschappen wilt inladen. Ook gaat het omhoog en omlaag brengen van je bureaustoel probleemloos met behulp van gasveren. En wat denk je van de keukenkastjes, die naar boven toe openen en ook nog eens open blijven staan? Je raad het al; gasveren. Ook voor een ombouw van je kliko worden deze dingen vaak gebruikt. Dat is natuurlijk niet voor niets, zoals je zelf nu al door hebt; ze zijn enorm handig. Doe hier je voordeel mee nu je het weet. 

Klussen

De klusser onder ons zal het belang van de gasveer niet zo snel onderschatten. Als je zelf een kastdeurtje wil bevestigen, bijvoorbeeld in een caravan, zal het plaatsen van een gasveer het makkelijkste zijn. Daarnaast is de installatie ervan enorm makkelijk, en zorgt het ervoor dat de kastjes goed sluiten. Het laatste wat je wilt is natuurlijk dat alle kleding uit de kastjes bij aankomst op je vakantiebestemming in de caravan ligt. Maar ook kan je ze bevestigen bij speelgoedkisten, zelfgemaakte ombouwkasten voor de kliko of (kantoor)kasten. In de machinebouw, botenbouw en in de meubelindustrie worden gasveren gebruikt om dingen op te heffen en te verplaatsen. En omdat er meerdere types gasveren bestaan zijn de mogelijkheden eindeloos.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen